Červená zelňačka s klobásou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
ocet
8 - 10 ks brambory
1 - 2 ks cibule
1 ks celer
3 - 4 lžíce sádlo
1 l voda
1 ks mrkev
1 ks petržel
2 ks masox
4 listy bobkový list
4 kuličky nové koření
2 lžíce hladká mouka
chilli koření
2 ks pikantní klobása
2 lžíce mletá sladká paprika
1 konzerva kysané zelí
6 kuliček celý černý pepř
1 kelímek smetana 12%

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky. Tři stroužky česneku nakrájíme na plátky

  2. V největším hrnci si připravíme na sádle nebo oleji cibuli do zpěnění. Potom přidáme nakrájenou klobásu. Klobása by měla být velice kvalitní a třeba pálivá, já kupuji někdy čabajku. Osmažíme a zaprášíme červenou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, aby se nepřepálila

  3. Potom zalijeme asi do 2/3 hrnce vařící vodou z rychlovarné konvice. V části vody rozmícháme v jiné nádobě 2 kostky masoxu a vlijeme do hrnce. Přidáme brambory a na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Dále přidáme asi 6 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 6 listů bobkového listu a nakrájený česnek. Polévku přiklopíme pokličkou a vaříme na středním plameni do změknutí brambor. Bývá to tak 15 - 20 minut

  4. Přidáme kysané zelí z celé konzervy i s tekutinou. Zelí nevymačkáváme, polévka by pak nebyla dostatečně kyselá. Opatrně rozmícháme, mám už hrnec hodně plný a zelí se špatně rozmíchává do polévky. Přiklopíme pokličkou, necháme lehce odklopenou a necháváme probublávat do změknutí zelí. Trvá to tak 15 minut. Zelí není úplně měkké, prostě je uvařené a není syrové

  5. Když zelí změkne, vmícháme do polévky 12% smetanu s asi 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Červenou zelňačku pořádně promícháme. Necháme asi 10 minut provařit a pak vypneme plamen a odstavíme. Zelňačku můžeme dochutit octem nebo chilli

  6. Červená zelňačka s klobásou je nejlepší druhý až třetí den stará. Koření nechávám v polévce a varuji strávníky, případně ho vyndavám před servírováním.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!