Cereální vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 lžíce rum
1 kostka droždí
1 lžíce citronová kůra
2 lžíce mandlové plátky
500 g celozrnná mouka
0.3 l sojové mléko
100 g ovocný cukr
1 balíček vanilková fruktóza
2 lžíce rostlinná smetana
1 hrst susené meruňky
na potření
1 ks žloutek
2 lžíce olej lisovaný za studena
na ozdobu
2 lžíce mandlové plátky
na obalení
hroznový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu dáme zahřát, nadrobíme do ní droždí a necháme 5 minut kynout.

  2. Do mísy nasypeme mouku, sůl, citronovou kůru, cukr i vanilkovou fruktózu a promícháme. Poté přilijeme kvásek, vlažné mléko a rum. Vymícháme vařečkou na hutné, nelepivé těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené meruňky i mandle a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout.

  3. Po vykynutí upleteme z těsta vánočku (můžeme použít i vymazanou formu vánočky). Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozšlehaným ve lžíci vody a posypeme mandlemi. Necháme ještě alespoň 1/2 hod přikryté utěrkou kynout.

  4. Vánočku pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova a ihned po vyndání ji potřeme olejem.

  5. Cereální vánočku zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Pocukrujeme hroznovým cukrem.

  6. Dělená strava - sacharidový + neutrální pokrm


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!