Celokváskový chléb včetně výroby kvásku recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

4 lžičky sůl
150 ml vlažná voda
3 lžičky drcený kmín
500 g jemně mletá celozrnná žitná mouka
750 ml vlažná voda, převařená
250 g žitná mouka chlebová
250 g pšeničná mouka chlebová
250 g pšeničná mouka celozrnná

Postup přípravy receptu

  1. Pokud chceme mít čerstvý domácí chléb na další víkend, začneme ho připravovat již v neděli

  2. 1. den - ve vysoké čisté nádobě smícháme 200g jemně mleté žitné celozrnné mouky a 250ml vlažné vody (nejlépe převařené). Přikryjeme čistou utěrkou a necháme stát na lince, nebo lépe umístíme na nějaké teplejší místo

  3. 2. den - přimícháme 100g jemně mleté žitné celozrnné mouky a opět 250ml vody, opět necháme stát do dalšího dne

  4. 3. den - přimícháme 100g jemně mleté žitné celozrnné mouky a 125ml vody

  5. 4. den - jako den předchozí 100g mouky a 125ml vody a necháme den odpočívat

  6. Tím máme hotový kvásek. Nyní začneme přidávat suroviny na chléb

  7. 5. den večer - dáme do velké mísy 225g kvásku a přidáme 125g žitné chlebové mouky a asi půl hrnku vlažné vody. Promícháme na blátivé hustší těsto a necháme na lince přikryté čistou utěrkou

  8. 6. den ráno - přidáme opět 125g žitné chlebové mouky a stejné množství vody jako den předtím, opět přikryjeme a necháme stát

  9. 6. den večer - přidáme do mísy zbytek surovin (pšeničné mouky, sůl, vodu a kmín), řádně promícháme (nejlépe nejdříve v robotu, ale lze ručně - hněteme asi 15 minut). Těsto vyndáme na pomoučený vál a začneme hníst a zapracovávat mouku z válu, nakonec vypracujeme bochník a necháme jej kynout v moukou vysypané ošatce (či jiné nádobě)

  10. Kynutí bochníku si můžete upravit dle toho, kdy budete chléb péct...jestliže ještě ten samý večer, musí kynout v teple asi 3 hodiny (Dokud se o třetinu nezvedne - ne o víc, překynul by a v troubě by spadl!)....pokud však chcete péct až další den, nechejte bochník kynou v lednici. Bude kynout pomaleji, ráno stačí jej nechat hodinku odpočinout v pokojové teplotě a šup s ním do trouby

  11. Nejprve si rozpálíme troubu naplno...tzn. na 250 stupňů. Až bude trouba rozpálená, přendáme chléb z ošatky na plech a rychle vložíme do trouby, na prostřední lištu - v tuto chvíli je dobré chléb orosit rozprašovačem jako je na kytky. Při 250 stupních pečeme 15 minut

  12. Po 15ti minutách stáhneme teplotu na 170 stupňů na dalších 15 minut. Nakonec ještě 15 minut při 100 stupních. Posledních 15 minut necháme chléb dojít ve vypnuté troubě - můžeme jej opět orosit, aby kůrka nebyla tvrdá

  13. V průběhu přípravy nekontroluji žádné bublinky na kvasu nebo jestli mi voní či nevoní, jak je to v různých receptech přípravy kvasu. Pokud není špatná mouka, chléb se vždy podaří:-)

  14. Zbytek kvásku dokrmte moukou a vodou, třeba stejně jako 4. den výroby kvasu a dejte jej do lednice. Tam vám vydrží i týden. Příště již stačí začít 5. dnem na přípravu dalšího chlebu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!