Brémský chlebíček recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 špetky sůl
150 g máslo
150 ml mléko
150 g rozinky
1 kostka droždí
3 lžíce cukr krupice
50 g ořechy
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
400 g polohrubá mouka
2 - 3 lžíce citronová šťáva
50 g kandovaný ananas
100 g ovocný chlebíček

Postup přípravy receptu

  1. Kandovaný ovocný chlebíček, ananas i ořechy nakrájíme nadrobno a zalijeme citronovou šťávou

  2. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, nasypeme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Vše zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut vzejít kvásek

  3. Pak přidáme rozpuštěné máslo, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a vařečkou vypracujeme vláčné, spíš tužší těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (asi 45 minut)

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál poprášený moukou a zapracujeme ovoce s ořechy. Z těsta utvoříme šišku a vložíme ji do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem. Chlebíček necháme zakrytý ještě 15 minut kynout

  5. Brémský chlebíček vložíme do předehřáté trouby a pečeme prvních 10 - 15 minut na 200 °C. Pak teplotu snížíme a dopečeme asi 30 - 40 minut na 175 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda je chlebíček upečený i vevnitř

  6. Hotový brémský chlebíček vyndáme z formy a vychladlý pocukrujeme

  7. Citronovou kůru i šťávu můžeme nahradit použitím šťávy a kůry z 1/2 pomeranče.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!