Bramborový salát s kořeněnou majonézou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
1 kg brambory
1 ks celer
2 ks mrkev
1-2 ks jablka
2 ks petržel
1 lžička kapary
1-2 ks sterilované okurky
1-3 ks jarní cibulka
5 lžic sterilovaná kukuřice
5 lžic sterilovaný hrášek
1 ks bílá paprika
5 dkg vlašský bezmasý salám
zálivka
1-2 lžičky sůl
100 ml majonéza
0 lžiček bazalka
0 lžiček zázvor
1-2 lžičky cukr moučka
1 lžíce plnotučná hořčice
100 ml zakysaná smetana
0 lžiček mletý bílý pepř
1 lžíce sojová omáčka
1 lžíce sladký kečup
1 lžíce worchesterová omáčka
100 ml bílý smetanový jogurt
1-2 lžíce citronová štáva

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvařené ve slupce večer předem oloupeme a nakrájíme na krátké hranolky nebo kostičky. Přidáme doměkka uvařenou kořenovou zeleninu (menší celer, petržel, mrkev), kterou jsme nakrájeli na kostičky. Jarní cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sterilovanou okurku a bílou papriku nakrájíme také na kostičky, přidáme sterilovaný hrášek a sterilovanou kukuřici.

  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nejlépe se hodí šťavnatá sladkokyselá jablka - vhodný druh je delicious. Kapari nasekáme nadrobno. Vlašský bezmasý salám nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme ve velké míse.

  3. V menší misce připravíme kořeněnou majonézu. Smícháme majonézu (nebo sojanézu či tofunézu), bílý smetanový jogurt a zakysanou smetanu. Přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice, sladkého kečupu (lze i pikantní), sojové omáčky, worchesterové omáčky a šťávy z citronu nebo limetky. Dále přidáme cukr moučka, sůl, mletý zázvor, mletý bílý pepř a nasekanou čerstvou nebo sušenou bazalku.

  4. Přimícháme část majonézy k zeleninové směsi a zbytek přidáme po ochutnání podle chuti. Bramborový salát před podáváním necháme alespoň 1 - 2 hodiny odležet v chladničce.

  5. Místo jednotlivé zeleniny můžeme použít 1 skleničku sterilované zeleniny (salátová směs - mrkev, celer, petržel) nebo asi po 10 dkg na kostičky nakrájené čerstvé zeleniny blanšírované v sladkokyselém nálevu. Fantazii a ingrediencím se meze nekladou - vše podle vlastní chuti.

  6. Bramborový salát s kořeněnou majonézou podáváme jakou velmi delikátní přílohu ke slavnostnímu hlavnímu chodu. Můžeme podávat například spolu s vegerybou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!