Bramborový nákyp se sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
1 lžíce máslo
2 lžíce strouhanka
0.2 l mléko
100 g parmazán
100 g vařená šunka
0.3 l kyselá smetana
4 lžíce čerstvá petrželka
1 kg salátové brambory
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
mletý muškát

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na 3 cm velké kousky a uvaříme nad párou. Doba vaření je asi 20 minut, avšak v tlakovém hrnci jen 7 minut.

  2. Šunku nakrájíme na kostičky. Brambory prolisujeme, zbylé kousky jemně pokrájíme na prkénku. Do brambor vmícháme šunku, mléko, nastrouhaný sýr a koření. Směs ochutíme, navršíme do ploché vymaštěné formy, povrch uhladíme. Ve smetaně rozkvedláme vejce a petrželku, maličko osolíme a opepříme. Brambory zalijeme, povrch posypeme strouhankou a vločkami čerstvého másla. Nákyp pečeme na středu trouby.

  3. Bramborový nákyp se sýrem chutná výborně ještě horký. Můžeme jej doplnit čerstvou zeleninou.

  4. Jemná chuť především nových brambor více vynikne, vaříte-li je přímo ve slupce. Brambory obsahují sacharidy, bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Největší množství vitaminu C je uloženo právě pod slupkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!