Bramborový koláč s náplní z červené řepy a máku recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
vejce
máslo
400 g brambory
2 dl mléko
50 g cukr krupice
150 g mák
200 g hladká mouka
700 g červená řepa

Postup přípravy receptu

  1. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme ve vodě nebo v páře, popřípadě upečeme v alobalu. Mák uvaříme v mléce běžným způsobem (můžeme použít i sójové mléko nebo syrovátku), přidáme cukr a necháme vychladnout. Do studeného máku nastrouháme červenou řepu, pokud červenou řepu nevyhledáváte, můžete ji vyměnit za 700 g mrkve

  2. Brambory uvaříme, necháme vychladnout, nastrouháme a smícháme s moukou, vejcem a solí. Můžeme použít mouku hladkou, bezlepkovou nebo celozrnnou. Na vále vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly

  3. První díl těsta rozválíme a vložíme do koláčové formy (průměr asi 30 cm), přidáme náplň z máku a červené řepy. Podle chuti můžeme přidat i rozinky nebo oříšky. Druhý díl těsta také vyválíme, koláč přiklopíme a nahoře propícháme vidličkou nebo špejlí. Před pečením ještě koláč potřeme rozšlehaným vejcem

  4. Koláč pečeme v horkovzdušné troubě 50 minut při 160 °C. Po upečení velmi jemně potřeme povrch koláče rozpuštěným máslem

  5. Bramborový koláč s náplní z červené řepy a máku po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!