Bramborové taštičky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
140 g máslo
2 ks brambory
100 g ementál
100 g krupice
100 g hladká pšeničná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce s osolenou vroucí vodou dáme vařit brambory ve slupce. Vaříme doměkka, asi 15 - 20 minut. Pak je necháme vychladnout a oloupeme. Do mísy vsypeme mouku i krupici a rozdrobíme máslo. K mouce prolisujeme nebo nastrouháme vařené brambory. Vejce rozklepneme. Žloutek přidáme do mísy, bílek uschováme do hrnečku na potírání. Přidáme špetku soli a vypracujeme nelepivé, pružné těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na 30 minut do lednice

  2. Odleželé těsto rozválíme na podlouhlý obdélníkový tvar a třikrát ho přeložíme. Dáme ho opět na 30 minut odležet. Pak ho zase rozválíme, třikrát přeložíme a znovu rozválíme na slabý plát. Přehýbané a odleželé těsto se při pečení nafoukne a je křehčí. Pokud ale nemáme čas, stačí je složit jen jednou. Z něj potom vykrájíme kulatou formičkou kolečka nebo vyřežeme obdélníky. Posypeme sýrem a stočíme do válečků

  3. Připravené tvary naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je bílkem, posypeme zbylým sýrem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova, asi 25 minut

  4. Bramborové taštičky se dříve podávaly ke zvěřině, ale jsou výborné také samostatně jako slané chuťovky

  5. Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

  6. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!