Bramborové pyré recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
70 g máslo
700 g brambory
150-200 ml mléko
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Opláchneme je a vložíme je do hrnce s teplou osolenou vodou. Brambory přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut.

  2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na nudličky (proužky). Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli v něm na mírném ohni pomalu smažíme dohněda. V dalším kastrůlku svaříme mléko.

  3. Uvařené brambory scedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté, aby se z nich odpařila voda. Pak je dobře rozmačkáme nebo prolisujeme. Vložíme je zpátky do hrnce. Přidáme horké mléko a dobře vše zamícháme. Nejlépe je pyré míchat metlou, aby bylo nadýchané.

  4. Nakonec z cibule scedíme máslo, které opatrně zamícháme do pyré, nastrouháme na něj špetku muškátového oříšku a posypeme cibulí. Pyré podáváme horké.

  5. Pyré je vhodnou přílohou k pečenému masu, závitkům nebo rybám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!