Bramborové noky s houbami a parmazánem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
40 g máslo
1 lžíce solamyl
800 g brambory
40 g parmazán
strouhaný parmazán
300 g polohrubá mouka
750 - 850 ml zeleninový vývar
drcený kmín
1 hrst sušené houby
mletý černý pepř
100 ml smetana na vaření
sušená šalvěj
40 g hladá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Houby namočíme do 250 ml horkého zeleninového vývaru a necháme asi 20 minut vylouhovat. Pak houby scedíme (výluh odložíme stranou), necháme okapat a nasekáme nadrobno

  2. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme do mísy. Přidáme mouku, solamyl, vejce, sůl, pepř, parmazán, nasekané houby a vše ochutíme sušenou šalvějí. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout. Z těsta oddělujeme kávovou lžičkou kousky, ze kterých tvarujeme noky. Noky vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme dokud nevyplavou na hladinu. Poté je necháme ještě asi 2- 3 minuty „dojít“ a scedíme

  3. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme výluhem z hub a zbývajícím vývarem, zvolna vaříme asi 15 - 20 minut do zhoustnutí. Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme solí, mletým kmínem a pepřem a krátce povaříme

  4. Bramborové noky s houbami rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a na talíři posypeme podle chuti ještě strouhaným parmazánem. Zdobíme čerstvou šalvějí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!