Bramborové langoše recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
2 stroužky česnek
2 ks vejce
300 g brambory
150 ml mléko
0 ks cibule
30 g droždí
300 g polohrubá mouka
1 špetka muškátový květ
1 špetka mletý černý pepř
celý kmín
mořská sůl
na potření
2 stroužky česnek
5 lžic voda
mořská sůl
na ozdobu
kečup
eidam
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. V neosolené vodě nejprve uvaříme celé neoloupané brambory.

  2. Pak si připravíme kvásek z droždí mléka a lžičky cukru, který dáme na teplé místo na chvíli kynout. Zatím si do větší mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kmín, 1 - 2 špetky pepře, špetku muškátového květu, 2 celá vejce a osolíme asi 1/2 lžičkou soli. Vše promícháme a necháme chvilinku odležet. Pak smícháme s kváskem, pořádně propracujeme a necháme chvíli kynout.

  3. Uvařené brambory necháme vychladnout. Pro urychlení je můžeme vychladit v kastrolku se studenou vodou. Brambory oloupeme a studené je nastrouháme na hrubém struhadle k těstu, které pak opět řádně propracujeme. Podle potřeby těsto osolíme. Těsto necháme kynout, dokud těsto zhruba nezdvojnásobí svůj objem.

  4. Těsto na bramborové langoše pak dáme na vál pomoučněný hladkou moukou, kde jej znovu propracujeme. Těsto rozdělíme na asi 9 stejných hromádek. Z každé hromádky pak uplácáme rukou langoše, které dozlatova pečeme na rozpáleném oleji.

  5. Bramborové langoše krátce necháme na ubrousku odsát olej a ihned je pak zdobíme česnekovou šťávou, kterou si zhotovíme smícháním 2 prolisovaných stroužků česneku, asi 1/4 lžičky soli a 5 lžic vody. Dozdobíme kečupem a strouhaným tvrdým sýrem.

  6. Máme-li rádi ostřejší, použijeme ostrý kečup, nebo místo kečupu můžeme ozdobit třeba cikánskou omáčkou. Pro zpestření můžeme místo tvrdého sýra bramborové langoše ozdobit strouhanými olomouckými tvarůžky.

  7. Pokud langoše usmažíme méně, můžeme je po vychladnutí zabalit do alobalu a uschovat do mrazáku. Po vyjmutí z mrazáku bramborové langoše nerozmrazené vložíme do rozpáleného oleje a dosmažíme. Bramborové langoše jsou jako čerstvé a my máme tak po ruce rychle hotové jídlo, když nás tíží čas.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!