Boršč na štíhlou linii recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
1 ks cibule
1 miska celer
1 miska mrkev
1 miska petržel
1 miska kedlubna
3 ks bobkový list
5-8 kuliček nové koření
mletý pepř
1 miska červená paprika
petrželová nať
mletý kmín
1 ks rajský protlak
1 lžíce mletá sladká paprika
3 misky vařená červená řepa
5 ks mladé kedlubnové listy

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nadrobno nakrájíme. Na oleji kořenovou zeleninu osmažíme a za stálého míchání restujeme cca 15 minut. Osolíme, opepříme, přidáme nové koření, kmín, bobkový list a nakrájenou červenou papriku. Zaprášíme mletou paprikou a přilijeme 3/4 l vody. Boršč na štíhlou linii vaříme do změknutí. Potom přidáme uvařenou nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou červenou řepu. Prodává se již vařená, je dražší, ale ušetří vám 2 hodiny vaření navíc.

  2. Mezitím na pánvičce s trochou oleje orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku restujeme a nakonec přidáme rajský protlak. Necháme ho převařit, přilijeme vodu, necháme ještě jednou vzkypět a přelijeme do hrnce se zeleninou. Pokud by byla polévka hustá, dolijeme vodou a necháme boršč znovu převařit. Na závěr můžeme přidat jemně nasekanou petrželovou nať.

  3. Ti, kteří nehubnou, mohou na talíř s borščem přidat lžíci kysané smetany.

  4. Podle množství vařených porcí si zvolíme velikost misky. Zeleninu připravuji vždy ve větším množství, naporcuji ji do sáčku a zamrazím. Tak mám připravený rychlý polotovar na další vaření a spoustu ušetřeného času. Je-li boršče na štíhlou linii hodně a jste již přejedeni, dá se krásně zamrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!