Boršč na štíhlou linii recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 1 ks cibule 1 miska celer 1 miska mrkev 1 miska petržel 1 miska kedlubna 3 ks bobkový list 5-8 kuliček nové koření mletý pepř 1 miska červená paprika petrželová nať mletý kmín 1 ks rajský protlak 1 lžíce mletá sladká paprika 3 misky vařená červená řepa 5 ks mladé kedlubnové listy
Postup Boršč na štíhlou linii recept
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu očistíme a nadrobno nakrájíme. Na oleji kořenovou zeleninu osmažíme a za stálého míchání restujeme cca 15 minut. Osolíme, opepříme, přidáme nové koření, kmín, bobkový list a nakrájenou červenou papriku. Zaprášíme mletou paprikou a přilijeme 3/4 l vody. Boršč na štíhlou linii vaříme do změknutí. Potom přidáme uvařenou nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou červenou řepu. Prodává se již vařená, je dražší, ale ušetří vám 2 hodiny vaření navíc.
Mezitím na pánvičce s trochou oleje orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku restujeme a nakonec přidáme rajský protlak. Necháme ho převařit, přilijeme vodu, necháme ještě jednou vzkypět a přelijeme do hrnce se zeleninou. Pokud by byla polévka hustá, dolijeme vodou a necháme boršč znovu převařit. Na závěr můžeme přidat jemně nasekanou petrželovou nať.
Ti, kteří nehubnou, mohou na talíř s borščem přidat lžíci kysané smetany.
Podle množství vařených porcí si zvolíme velikost misky. Zeleninu připravuji vždy ve větším množství, naporcuji ji do sáčku a zamrazím. Tak mám připravený rychlý polotovar na další vaření a spoustu ušetřeného času. Je-li boršče na štíhlou linii hodně a jste již přejedeni, dá se krásně zamrazit.