Biskupský velikonoční beránek recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
1/2 hrnku mléko
1 balíček prášek do pečiva
1 hrnek cukr krupice
2 plátky hořká čokoláda
2 hrnky polohrubá mouka
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
1 lžíce kandovaná pomerančová kůra
1 lžíce sušené brusinky
1 ks bio citron
1 lžíce kandované ovoce mix

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a pečlivě promícháme, přidáme cukr a nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu. Mléko vlijeme do misky a společně s rozklepnutými vajíčky prošleháme. Vaječnou směs vlijeme do misky s moukou a dobře promícháme, vznikne nám hladké těsto na beránka

  2. Do těsta přisypeme kandované ovoce, překrájené brusinky a rozdrcenou čokoládu. Znovu dobře promícháme

  3. Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto nalijeme do hlubší formy a následně přikryjeme. Formu položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C

  4. Velikonočního beránka pečeme zhruba 35 - 45 minut, záleží na velikosti formy. Já pekla v menší formě, takže stačilo 35 minut a z těsta vyšli 2 menší beránci

  5. Upečeného beránka vyjmeme z trouby, položíme na podložku a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme chladnout. Díky této fintě nám půjde lépe vyklopit, pak už stačí jen lehce formou zatřást

  6. Beránka před úplným vychladnutím nestavíme, mohl by se nám rozlomit. Poté už stačí jen dozdobit. Můžeme pocukrovat, přidat mašličku ze stužky a pomocí rozinek a bílku přilepit očka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!