Bílý chléb s medem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
5 lžic olej
0 lžiček sůl
2 ks vejce
75 g med
600 g hladká mouka
225 ml vlažná voda
1 balíček sušené droždí
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
mák
sezamové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme sušené droždí s moukou. Přidáme vejce, vlažnou vodu se solí, med a olej. Těsto nejprve vařečkou promícháme a poté přendáme na pomoučněný vál. Vypracujeme hladký bochníček a těsto necháme kynout na teplém místě v naolejované míse, až zdvojnásobení svůj objem.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části, můžeme i na 6. Vytvoříme dlouhé ale slabší válečky. Jednu stranu všech válečků spojíme dohromady a s citem každý váleček překládáme, pleteme cop. Pleteme nejlépe na plechu vyložený pečicím papírem. Upletené těsto necháme na plechu opět alespoň hodinu na teplém místě kynout.

  3. Pletený chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, nebo sezamem. Bílý chléb s medem pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 35 - 40 minut. Pokud se nám zdá tmavý, přikryjeme alobalem. Zda je dobře upečen zjistíme tím, že když na chléb zaklepeme, musí znít dutě.

  4. Bílý chléb s medem necháme vychladnout a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!