Bílá květáková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks květák
2 kostky zeleninový bujon
250 ml smetana na vaření
150 g smetanový tavený sýr
podle chuti
sůl
vegeta
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Květák si rozebereme na malé růžičky, které omyjeme a vložíme do hrnce. Do hrnce napustíme tolik vody, aby byl všechen květák ponořen. Přivedeme k varu a přidáme zeleninové bujony. Květák vaříme do změknutí. Když je květák měkký, v hrnci ho rozmixujeme ponorným mixérem.

  2. Hrnec s rozmixovaným květákem vrátíme zpět na plotnu a budeme vařit na mírném ohni. Do polévky přidáme tavený sýr, osolíme, opepříme, přidáme vegeta koření a mícháme, dokud se sýr neroztaví. Ke konci vlijeme smetanu na vaření, krátce povaříme, dochutíme podle vlastní chuti a zahustíme. Pro zahuštění můžeme použít hotovou granulovanou jíšku, případně si udělat vlastní z másla a mouky.

  3. Bílou květákovou polévku rozlijeme do misek nebo hlubokých talířů a podáváme. Můžeme dozdobit čerstvou bylinkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!