Babiččiny kynuté buchty s povidly recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
50 g máslo
máslo
1 ks žloutek
1/2 kostky droždí
120 g cukr krupice
povidla
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
250 ml polotučné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do velké mísy. Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru. Nakonec zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek

  2. K vyběhnutému kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a přisypeme špetku soli. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu. Během kynutí těsto dvakrát opatrně promísíme

  3. Z vykynutého těsta uděláme hada a rozkrojíme na stejně velké dílky. Každý dílek těsta v dlaních a pomocí prstů roztáhneme, naplníme lžičkou povidel a dobře uzavřeme. Do pekáčku vymazaného máslem klademe buchty těsně vedle sebe a vždy každou buchtu ze stran pomažeme máslem, aby se nepřilepily k sobě. Kynuté buchty s povidly pečeme na 170 °C dozlatova

  4. Ještě teplé kynuté buchty s povidly potřeme máslem, necháme vychladnout a na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!