Angreštový koláč s ovesnými vločkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
200 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
50 g máslo
1 hrnek mléko
0 kostek droždí
1 lžíce citronová kůra
400 g polohrubá mouka
náplň
30 g máslo
2 lžíce cukr krystal
200 g ovesné vločky
2 sklenice angreštový kompot
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku vsypeme do zadělávací mísy, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme vlažným mlékem a necháme droždí rozpustit. Potom vmícháme vejce, rozpuštěné máslo (ale jen vlažné), zbylý cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto řádně zpracujeme, až tvoří bubliny a nelepí se na mísu. Těsto přikryté utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout.

  2. Na pánvi rozpustíme máslo s cukrem a vmícháme ovesné vločky, chvilku je restujeme a pak je necháme na talíři vychladnout.

  3. Plech vymastíme tukem nebo vyložíme pečícím papírem. Na něj rozválíme těsto tak, aby mělo trochu zvýšené okraje. Pod utěrkou necháme 20 minut kynout. Scezený angreštový kompot (2 sklenice - 0,7 l) rovnoměrně rozprostřeme na těsto a posypeme připravenými vločkami. Pokud máme čerstvý angrešt, tak ho potřebujeme asi 1 kg. Angrešt očistíme, omyjeme a dobře osušíme.

  4. Koláč pečeme asi půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C. Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme.

  5. Angreštový koláč s ovesnými vločkami nakrájíme a podáváme jako lahodný moučník na stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!