Angreštový koláč s ovesnými vločkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 200 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 50 g máslo 1 hrnek mléko 0 kostek droždí 1 lžíce citronová kůra 400 g polohrubá mouka náplň 30 g máslo 2 lžíce cukr krystal 200 g ovesné vločky 2 sklenice angreštový kompot podle potřeby tuk na vymazání
Postup Angreštový koláč s ovesnými vločkami recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku vsypeme do zadělávací mísy, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme vlažným mlékem a necháme droždí rozpustit. Potom vmícháme vejce, rozpuštěné máslo (ale jen vlažné), zbylý cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto řádně zpracujeme, až tvoří bubliny a nelepí se na mísu. Těsto přikryté utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout.
Na pánvi rozpustíme máslo s cukrem a vmícháme ovesné vločky, chvilku je restujeme a pak je necháme na talíři vychladnout.
Plech vymastíme tukem nebo vyložíme pečícím papírem. Na něj rozválíme těsto tak, aby mělo trochu zvýšené okraje. Pod utěrkou necháme 20 minut kynout. Scezený angreštový kompot (2 sklenice - 0,7 l) rovnoměrně rozprostřeme na těsto a posypeme připravenými vločkami. Pokud máme čerstvý angrešt, tak ho potřebujeme asi 1 kg. Angrešt očistíme, omyjeme a dobře osušíme.
Koláč pečeme asi půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C. Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme.
Angreštový koláč s ovesnými vločkami nakrájíme a podáváme jako lahodný moučník na stůl.