Zvěřinová paštika recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 ks vejce 1-2 lžíce solamyl 150 g cibule 2 lžíce sádlo 120 ml smetana ke šlehání 500 g zvěřina z jelena 350 g přední zvěřina z divočáka směs koření na paštiku
Postup Zvěřinová paštika recept
Postup přípravy receptu
-
Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na drobné kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Ve vyšší pánvi s poklicí nebo v hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme. Přidáme maso, které krátce ale zprudka opečeme. Pak vše podlijeme a dusíme téměř doměkka.
Mezitím si paštikovou formu vymažeme vrstvou sádla nebo vyložíme plátky slaniny. Pokud nemáme paštikovou formu, můžeme použít formu na hřbet nebo biskupský chlebíček, ale připravíme si k tomu kus alobalu.
Podušené maso necháme trochu vychladit a aspoň dvakrát najemno umeleme. Pokud chceme mít paštiku obzvláště jemnou, můžeme maso prolisovat. Umleté maso smícháme s vejci, smetanou, kořením a podle chuti osolíme. Nakonec do směsi vmícháme solamyl a důkladně promícháme.
Připravenou směs rozložíme do připravené paštikové formy. Formu uzavřeme. Případně uzavřeme alobalem.
Formu vložíme do vodní lázně a jen táhnutím - velmi pozvolným vařením při teplotě do 85 °C - vařeníme asi 2 hodiny.
Paštiku necháme ve formě vychladnout. Pokud je již plně studená, můžeme ji vyklopit.