Zvěřinová paštika recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2-3 ks vejce
1-2 lžíce solamyl
150 g cibule
2 lžíce sádlo
120 ml smetana ke šlehání
500 g zvěřina z jelena
350 g přední zvěřina z divočáka
směs koření na paštiku

Postup přípravy receptu

  1. Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na drobné kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

  2. Ve vyšší pánvi s poklicí nebo v hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme. Přidáme maso, které krátce ale zprudka opečeme. Pak vše podlijeme a dusíme téměř doměkka.

  3. Mezitím si paštikovou formu vymažeme vrstvou sádla nebo vyložíme plátky slaniny. Pokud nemáme paštikovou formu, můžeme použít formu na hřbet nebo biskupský chlebíček, ale připravíme si k tomu kus alobalu.

  4. Podušené maso necháme trochu vychladit a aspoň dvakrát najemno umeleme. Pokud chceme mít paštiku obzvláště jemnou, můžeme maso prolisovat. Umleté maso smícháme s vejci, smetanou, kořením a podle chuti osolíme. Nakonec do směsi vmícháme solamyl a důkladně promícháme.

  5. Připravenou směs rozložíme do připravené paštikové formy. Formu uzavřeme. Případně uzavřeme alobalem.

  6. Formu vložíme do vodní lázně a jen táhnutím - velmi pozvolným vařením při teplotě do 85 °C - vařeníme asi 2 hodiny.

  7. Paštiku necháme ve formě vychladnout. Pokud je již plně studená, můžeme ji vyklopit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!