Žmolenkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

poleva
1 ks vejce
4 dl mléko
1 ks citron
2 kostky tvaroh
150 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
těsto
1 ks vejce
1 balíček prášek do pečiva
200 g cukr moučka
200 g hera
1 balíček vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
náplň
400 g ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Heru necháme změknout. Ke změklému tuku přidáme cukry, vejce, prášek do pečiva a mouku. Vypracujeme drobivé těsto, které je podobné žmolence na koláče.

  2. Plech vymažeme a rozprostřeme na něj 2/3 žmolenkového těsta.

  3. Citron důkladně omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Ke kůře přidáme zbytek ingrediencí na polevu a asi 10 minut vše šleháme. Poleva bude opravdu hodně řídká a to je dobře.

  4. Polevu rovnoměrně rozlijeme na žmolenkové těsto jako další vrstvu. Do ní pokládáme jakékoliv ovoce. Poté nasypeme zbytek žmolenkového těsta.

  5. Žmolenkový koláč pečeme asi 30 minut při 150 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!