Žitné halušky se zelím a falešným špekem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

příloha
1 vejce
sezamový olej
1 větší kořenový celer
1 balíček uzený tempeh
směs
0 kg celozrnná žitná mouka
mořská sůl
voda dle potřeby
70 g hraška jemná
tradiční dušené zelí

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme špek. Nakrájíme celer i tempeh na kostičky. Do pánve dáme do většího množství oleje celer a tempeh, dodatečně osolíme a společně smažíme, dokud celer úplně nezměkne a nebude vypadat jako kousky vypečené slaniny. Na závěr lze dochutit i sójovou omáčkou, pokud ji máte rádi. Špek vám vydrží i pár dní v ledničce, takže ho můžete kdykoli ohřát. Můžete ho udělat i jen s celerem, bez tempehu.

  2. Připravíme si halušky. Dáme vařit vodu do velkého hrnce a osolíme ji. Všechny přísady na halušky (ingredience na směs) smícháme, vodu do mouky přiléváme postupně tak, abychom vytvořili velmi husté těsto. Vařečkou to nepůjde, musíme těsto hníst rukama!

  3. Do vroucí osolené vody protlačujeme těsto přes lis na halušky. Jde to hodně ztuha, je to dobrá domácí posilovna! Vaříme, dokud halušky nevyplavou, a hned je lovíme cedníkem.

  4. Okamžitě je propláchneme studenou či ledovou vodou. Takto můžeme mít připravené halušky i pár dní předem v ledničce.

  5. Před servírováním orestujeme halušky na přepuštěném máslé (ghí) nebo na sezamovém oleji. Na orestované halušky dáme zelí a přelijeme horkým špekem. Přidáme trošku kysané zeleniny a zelené natě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!