Zelná roláda s masovou náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 lžic olej
1 ks vejce
1 ks cibule
2 dl smetana
1 kg zelí
1 dl bílé víno
50 g anglická slanina
300 g mleté maso
podle chuti
sůl
kmín
mletý zázvor
čerstvá petrželka
mletý černý pepř
podle potřeby
masový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné zelí povaříme v celku v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a rozebereme na listy.

  2. Mezitím si připravíme masovou náplň. Mleté maso spojíme s žemlemi nakrájenými na kostičky, které zvlhčíme vínem, okořeníme, osolíme, přidáme nasekanou cibuli a slaninu nasekanou na kostičky. Masovou náplň doplníme nasekanou petrželkou a nakonec přimícháme vejce.

  3. Rozebrané listy zelí rozložíme na vál tak, že na tři velké listy rozložíme pár menších, aby vznikla souvislá plocha. Plát zelí osolíme a poklademe připravenou náplní.

  4. Zelnou roládu opatrně stočíme, převážeme nití, vložíme na rozehřátý olej, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Občas roládu obrátíme. Pak roládu vyjmeme, omáčku scedíme a podle potřeby dochutíme. Nakonec výpek zjemníme smetanou (na vaření, kysaná).

  5. Zelnou roládu s masovou náplní nakrájíme na plátky a podáváme jako hlavní chod s libovolnou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!