Závin s jablky a ořechy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce strouhanka 2 lžíce máslo (rozpuštěné a vychladlé) těsto špetka sůl 250 g hladká mouka 125 ml vlažná voda 3 lžíce rostlinný olej nádivka 1 lžíce rum 1 balíček vanilkový cukr 100 g vlašské ořechy 1 balíček skořicový cukr 0.5 kg strouhaná jablka
Postup Závin s jablky a ořechy recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Připravíme si nízký plech, pečící papír a čistou utěrku.
Mouku prosejeme do mísy, osolíme a spolu s vlažnou vodou a olejem uhněteme hnětačem (nejdříve stupeň 1, později 3) na hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odležet. Čím déle, tím lépe.
Mezitím si nasekáme ořechy. Z jablek, vanilkového a skořicového cukru, rumu a ořechů smícháme nádivku.
Odleželé těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučené utěrce vyválíme do tenka. Pomáháme si i rukama. Rozpuštěným máslem potřeme těsto, posypeme strouhankou a rozprostřeme nádivku. Pomocí utěrky zabalíme do závinu, potřeme máslem a dáme na plech. Stejně postupujeme u zbylých třech dílů.
Záviny pečeme asi 45 minut dozlatova. Občas potřeme máslem, nebo vejcem.
Podáváme jemně posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené šlehačkou.