Závin s jablky a ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce strouhanka
2 lžíce máslo (rozpuštěné a vychladlé)
těsto
špetka sůl
250 g hladká mouka
125 ml vlažná voda
3 lžíce rostlinný olej
nádivka
1 lžíce rum
1 balíček vanilkový cukr
100 g vlašské ořechy
1 balíček skořicový cukr
0.5 kg strouhaná jablka

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 175 °C. Připravíme si nízký plech, pečící papír a čistou utěrku.

  2. Mouku prosejeme do mísy, osolíme a spolu s vlažnou vodou a olejem uhněteme hnětačem (nejdříve stupeň 1, později 3) na hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odležet. Čím déle, tím lépe.

  3. Mezitím si nasekáme ořechy. Z jablek, vanilkového a skořicového cukru, rumu a ořechů smícháme nádivku.

  4. Odleželé těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučené utěrce vyválíme do tenka. Pomáháme si i rukama. Rozpuštěným máslem potřeme těsto, posypeme strouhankou a rozprostřeme nádivku. Pomocí utěrky zabalíme do závinu, potřeme máslem a dáme na plech. Stejně postupujeme u zbylých třech dílů.

  5. Záviny pečeme asi 45 minut dozlatova. Občas potřeme máslem, nebo vejcem.

  6. Podáváme jemně posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!