Závin s hruškami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks žloutek
7 lžic voda
220 g hladká mouka
170 hlávek ztužený tuk (100%)
na potření
1 ks bílek
náplň
50 g cukr krupice
100 g piškoty
40 g sušené mléko
150 ml vlažná voda
100 g lískové oříšky
náplň 1
2 ks hruška
podle potřeby
hladká mouka na vál

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky nastrouháme ztuhlý tuk, přidáme žloutek, studenou vodu a sůl. Vypracujeme hladké vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladničce 2 hodiny odpočívat.

  2. Lískové oříšky pomeleme a piškoty rozdrtíme. Cukr s mlékem rozpustíme ve vodě, uvedeme do varu a přimícháme oříšky. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Pak přisypeme piškotové drobky a promícháme.

  3. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát, asi 5mm silný a po celé ploše ho potřeme oříškovou náplní. Dva protilehlé okraje přehneme k sobě tak, aby vznikla mezera asi 2 cm široká, kde bude vidět náplň. Na náplň naskládáme na měsíčky nakrájené hrušky. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem, nemícháme až na tuhý sníh!

  4. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 160 °C. Nakonec závin s hruškami můžeme ozdobit tenkými nudličkami hruškové slupky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!