Zapečené vepřové maso na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 hrnečku olej
0.3 hrnku olej
1 špetka sůl
2 kg brambory
1 ks cibule
800 ml voda
500 g vepřové maso
1 špetka mletý černý pepř
250 ml smetana (12%)
na potření
4 lžíce hořčice
na ozdobu
1 lžíce petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso si omyjeme, nakrajíme na plátky, po krajích nařízneme a paličkou naklepeme. Plátky vepřového osolíme a opepříme, potřeme hořčicí z obou stran.

  2. Na pánvičce rozpálíme olej a vepřové maso zprudka po obou stranách opečeme.

  3. Cibuli si oloupeme a nakrájíme. Brambory si očistíme, oškrabeme a nakrajíme na kolečka.

  4. Nahřejeme si troubu na 180 °C.

  5. Do pekáče nalijeme olej, osmahneme cibuli, přidáme maso, znovu osmahneme. Na maso stejnoměrně položíme brambory, po povrchu osolíme, mírně opepříme, podlijeme trochou vody a přelijeme smetanou. Dáme do trouby a pečeme 30 minut.

  6. Po 30-ti minutách vyzkoušíme, zda-li jsou brambory již měkké, jestli ano, zvýšíme teplotu trouby na 220 °C a pečeme na krátkou chvíli, až brambory budou po povrchu téměř dozlatova.

  7. Když máme dopečeno, můžeme zapečené vepřové s bramborami podávat.

  8. Podle fantazie můžeme zdobit petrželkovou natí nakrájenou nadrobno.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!