Zapečené těstoviny s houbovým ragú recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 dl vývar
4 lžíce máslo
2 lžíce petrželka
1 dl smetana
100 g ementál
500 g těstoviny
500 g houby
1 dl bílé víno
1 lžíce hladká mouka
1 lžička citronová šťáva
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny. Po uvaření je scedíme, promícháme s trochou oleje a vysypeme je do vymazané nebo pečícím papírem vystlané zapékací mísy. Občas promícháme, aby se neslepily.

  2. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Nejlepší je smíchat alespoň dva různé druhy hub, lze ale použít i samotné žampiony nebo hříbky.

  3. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm při střední teplotě několik minut restujeme, až začnou vonět. Osolíme, zasypeme moukou a za stálého míchání další minutu restujeme. Směs zalijeme vínem a krátce podusíme. Přidáme smetanu, vývar a povaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme citronovou šťávu, nasekanou petrželku, osolíme a opepříme.

  4. Houbovou směs vlijeme do těstovin a promícháme. Vše posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme asi 15 minut při 200 °C. Sýr by se měl roztéct a lehce zezlátnout, ale ne zhnědnout.

  5. Zapečené těstoviny s houbovým ragú podáváme jako samostatný hlavní chod. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!