Zapečené špenátové brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
2 ks vejce
máslo
mléko
2 kelímky zakysaná smetana
muškátový oříšek
250 ml smetana ke šlehání
2 balíčky špenátové listy
16 ks brambory (středně velké)

Postup přípravy receptu

  1. Špenátové listy necháme rozmrazit. Uvaříme brambory ve slupce a necháme zchladnout. Česnek oloupeme a utřeme.

  2. Připravíme menší pekáček nebo gratinku a položíme do něj několik tenkých (0,5 cm) plátků másla. Vychladlé brambory krájíme na plátky, kterými vyložíme dno pekáčku. Vrstvu osolíme a jemně posypeme muškátovým oříškem. Poté rozetřeme na brambory zakysanou smetanu. Další vrstvou jsou špenátové listy. Rozprostřeme je na smetanu. Osolíme a přidáme utřený česnek. Zalijeme smetanou. Další vrstvou jsou opět brambory nakrájené na kolečka. Opět osolíme a jemně posypeme muškátovým oříškem. Při vrstvení dáváme pozor, aby smetana při pečení nemohla vytékat z misky nebo pekáčku.

  3. Brambory pečeme zprudka při 200 °C. Zhruba po 10 minutách je zalijeme vejci - celá vejce smícháme s trochou mléka, jemně osolíme a rozkvedláme.

  4. Pečeme vše asi 45 minut, dokud se brambory nerozvoní a vrchní vrstva je zlatavá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!