Zapečené špenátové brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek sůl 2 ks vejce máslo mléko 2 kelímky zakysaná smetana muškátový oříšek 250 ml smetana ke šlehání 2 balíčky špenátové listy 16 ks brambory (středně velké)
Postup Zapečené špenátové brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Špenátové listy necháme rozmrazit. Uvaříme brambory ve slupce a necháme zchladnout. Česnek oloupeme a utřeme.
Připravíme menší pekáček nebo gratinku a položíme do něj několik tenkých (0,5 cm) plátků másla. Vychladlé brambory krájíme na plátky, kterými vyložíme dno pekáčku. Vrstvu osolíme a jemně posypeme muškátovým oříškem. Poté rozetřeme na brambory zakysanou smetanu. Další vrstvou jsou špenátové listy. Rozprostřeme je na smetanu. Osolíme a přidáme utřený česnek. Zalijeme smetanou. Další vrstvou jsou opět brambory nakrájené na kolečka. Opět osolíme a jemně posypeme muškátovým oříškem. Při vrstvení dáváme pozor, aby smetana při pečení nemohla vytékat z misky nebo pekáčku.
Brambory pečeme zprudka při 200 °C. Zhruba po 10 minutách je zalijeme vejci - celá vejce smícháme s trochou mléka, jemně osolíme a rozkvedláme.
Pečeme vše asi 45 minut, dokud se brambory nerozvoní a vrchní vrstva je zlatavá.