Zapečené brambory s cuketou, lilkem a rajčaty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 lžic olej
4 ks vejce
2 hrstě strouhanka
1 ks cibule
1 hrnek smetana
10 ks rajče
2 ks lilek
4 špetky drcený kmín
20 dkg tvrdý sýr
4 špetky sušené oregano
1 kg vařené brambory
2 ks mladá cuketa
3 lžičky zeleninová vegeta
1 lžička mořská sůl
podle chuti
česnek

Postup přípravy receptu

  1. Omyté brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a pak necháme asi hodinu chladnout. Brambory si můžeme uvařit den předem. Mladé cukety si nakrájíme na nudličky a necháme je na talíři posolené tzv. vypotit - pustí nám vodu, kterou pak slijeme. Nakonec cuketu osušíme v čisté utěrce.

  2. Lilky nakrájíme také na nudličky, potom je i s cuketou osmažíme spolu s cibulí nakrájenou na půlměsíčky a s nasekaným česnekem na oleji dozlatova. Mezitím si spaříme rajčata, necháme je asi 2 minuty ve vroucí vodě a pak ji slijeme a rajčata zchladíme studenou vodou a poté je oloupeme a rozkrájíme na dílky.

  3. Vychladlé brambory krájíme na malé plátky nebo je protlačíme salátovou mřížkou. Vyšší pekáč si pořádně vymažeme sádlem (nešetříme), brambory to vsáknou a sádlo snáší vyšší teplotu než olej. Vegetariáni samozřejmě nahradí sádlo olejem. Potom ještě pekáč vysypeme strouhankou.

  4. V míse zlehka zamícháme do brambor osmaženou zeleninu, okořeníme oreganem, drceným kmínem a zeleninovou vegetou, moc nepřisolujeme. Směs vsypeme do pekáče, rozprostřeme, povrch poklademe rajčaty, pokapeme olejem a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Brambory s cuketou, lilkem a rajčaty pečeme při 200 °C. Po 10 minutách zalijeme smetanou rozmíchanou s mlékem a rozšlehanými vejci. Pečeme dalších 20 minut, nakonec posypeme nahrubo strouhaným sýrem a na závěr ještě 5 minut zapékáme.

  5. Zapečené brambory s cuketou, lilkem a rajčaty podáváme s nakrájenými rajčaty nebo se salátem ze sezónní zeleniny. Také je možné zapíjet toto chutné jídlo studeným mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!