Zapečená zelná sekaná recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
2 stroužky česnek
2 ks vejce
0 hrnků mléko
2 ks houska
1 hlávka zelí
100 g anglická slanina
50 g uzený sýr
300 g měkký salám
1 svazeček lahůdková cibulka
podle potřeby
olej
vegeta
strouhanka na vysypání
sádlo na vymazání
podle chuti
sůl
majoránka
zázvor
mletý černý pepř
Postup Zapečená zelná sekaná recept
Postup přípravy receptu
-
Středně velké zelí očistíme, nakrájíme na drobné nudličky a spaříme vroucí vodou. Necháme okapat a vsypeme do mísy. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka i s natí. Salám nakrájíme najemno. Housku rozdrobíme a namočíme v mléce. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Na trošce oleje osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli i s natí, najemno nakrájený salám a chvíli osmahneme.
Do zelí zamícháme rozdrobenou housku namočenou v mléce, vejce, sůl, prolisovaný česnek, podle chuti opepříme, přidáme majoránku, špetku zázvoru a vychladlou salámovou směs s cibulí. Spolu všechno dobře promícháme. Můžeme dochutit i vegetou. Já dávám vegetu vlastní výroby bez éček.
Pekáč vytřeme sádlem, vysypeme strouhankou, rozložíme připravenou směs a v troubě dokřupava upečeme. Před dopečením posypeme strouhaným uzeným sýrem a dopečeme.
Zapečenou zelnou sekanou podáváme s brambory nebo s houskou.