Zapečená cuketa s mletým masem a bylinkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cuketa podle chuti česnek sůl majoránka mletá sladká paprika mletý černý pepř čerstvý rozmarýn koření na žebírka náplň 1 ks vejce 1 ks cibule 1-2 plátky anglická slanina 200 g mleté maso 10 g tvrdý sýr na ozdobu zelenina podle potřeby olej na smažení máslo na vymazání
Postup Zapečená cuketa s mletým masem a bylinkami recept
Postup přípravy receptu
-
Omytou cuketu rozpůlíme a vydlabeme střed, aby nám vznikla jakási lodička. Cuketu odložíme stranou tak, že ji obrátíme, aby uvnitř neokorala. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme, slaninu nakrájíme na jemno a rozmarýn nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Na oleji zesklovatíme cibuli a přidáme nasekaný střed cukety. Necháme podusit a potom trochu vychladnout. Sýr, slaninu a rozmarýn přidáme do mísy k mletému masu. Dochutíme dále solí, pepřem, mletou paprikou, kořením na grilovaná žebírka, majoránkou a česnekem. Přidáme vejce, prochladlou podušenou směs bez oleje a vše důkladně promícháme.
Troubu zapneme na 180 °C. Pekáč, do kterého se vejdou cukety, poklademe plátky másla. Cukety otočíme, osolíme a opepříme zevnitř. Ihned plníme směsí pomocí vidličky. Nejprve pevně přitlačíme a následně navršíme zbytek směsi do kopečku. Vložíme na máslo do pekáčku, slabě podlijeme a dáme do trouby.
Cuketu pečeme nejprve při teplotě 175 °C, potom teplotu zvýšíme na 180 °C tak na 30 minut. Průběžně kontrolujeme, zda se již cuketa propekla (změkla) a směs zezlátla. Já jsem proto na posledních 10 minut pekla jen shora. Díky máslu získá cuketa s mletým masem jemnou chuť.
Zapečené cukety s mletým masem a bylinkami podáváme na talíři obloženou oblíbenou zeleninou, popřípadě ještě s hranolky a tatarskou omáčkou.