Zapečená cuketa s mletým masem a bylinkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cuketa
podle chuti
česnek
sůl
majoránka
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
čerstvý rozmarýn
koření na žebírka
náplň
1 ks vejce
1 ks cibule
1-2 plátky anglická slanina
200 g mleté maso
10 g tvrdý sýr
na ozdobu
zelenina
podle potřeby
olej na smažení
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Omytou cuketu rozpůlíme a vydlabeme střed, aby nám vznikla jakási lodička. Cuketu odložíme stranou tak, že ji obrátíme, aby uvnitř neokorala. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme, slaninu nakrájíme na jemno a rozmarýn nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.

  2. Na oleji zesklovatíme cibuli a přidáme nasekaný střed cukety. Necháme podusit a potom trochu vychladnout. Sýr, slaninu a rozmarýn přidáme do mísy k mletému masu. Dochutíme dále solí, pepřem, mletou paprikou, kořením na grilovaná žebírka, majoránkou a česnekem. Přidáme vejce, prochladlou podušenou směs bez oleje a vše důkladně promícháme.

  3. Troubu zapneme na 180 °C. Pekáč, do kterého se vejdou cukety, poklademe plátky másla. Cukety otočíme, osolíme a opepříme zevnitř. Ihned plníme směsí pomocí vidličky. Nejprve pevně přitlačíme a následně navršíme zbytek směsi do kopečku. Vložíme na máslo do pekáčku, slabě podlijeme a dáme do trouby.

  4. Cuketu pečeme nejprve při teplotě 175 °C, potom teplotu zvýšíme na 180 °C tak na 30 minut. Průběžně kontrolujeme, zda se již cuketa propekla (změkla) a směs zezlátla. Já jsem proto na posledních 10 minut pekla jen shora. Díky máslu získá cuketa s mletým masem jemnou chuť.

  5. Zapečené cukety s mletým masem a bylinkami podáváme na talíři obloženou oblíbenou zeleninou, popřípadě ještě s hranolky a tatarskou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!