Zapečená brokolice a květák s bešamelem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
500 ml mléko
1 ks brokolice
1 ks květák
pepř
80 g strouhaný sýr
zeleninový bujón
50 g hladká/celozrnná mouka
koření nebo bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Květák a brokolici rozebereme na růžičky, vložíme do parního hrnce, popř. uvaříme doměkka

  2. Připravíme si bešamel. Rozpustíme máslo, vsypeme a lehce osmahneme mouku, zalijeme mlékem. Vložíme bujon (asi 1/2 kostky) a mícháme asi 5 - 10 minut. Čekáme, až se směs začne vařit a zhoustne, v případě potřeby přisypeme mouku či přilijeme mléko. Podle chuti můžete osolit a opepřit, přidat úplně jiné koření, bylinky

  3. Uvařenou zeleninu vložíme do zapékací misky, zalijeme bešamelem a posypeme sýrem. Zapékáme asi 5 minut na 180 °C, pak přepneme na gril a čekáme, až bude horní vrstva zlatavá

  4. Zapečenou brokolici a květák s bešamelem podáváme nejlépe s vařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!