Žampionový krém recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
50 g máslo
1 ks cibule
1 kostka masox
10 ks žampiony
2 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
0 l voda na podlití
2 ks tavený sýr
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
4 lžíce voda na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme žampiony, cibuli a česnek. Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli na drobné kousky a česnek prolisujeme.

  2. Do hrnce dáme rozpustit asi 50 g másla a až bude rozehřáté, přisypeme cibuli s česnekem a necháme restovat. Do varné konvice si dáme uvařit 0,5 litru vody. Do hrnce přidáme polovinu nakrájených žampionů. Opět necháme restovat a asi po 5 minutách zalijeme vodou z konvice. Vařič stáhneme na minimum a necháme 15 minut vařit. Přidáme 1 trojúhelníček taveného sýru a necháme ho rozpustit. Až bude sýr rozpuštěn, tak vařič vypneme a polévku necháme trochu vychladnout, ale musí být vlažná, ne studená!

  3. Připravíme si ruční šlehač a pustíme se do šlehání. Prošleháme každý podle chuti. Do polévky přidáme kostku masoxu. Základ na žampionový krém dáme zpátky na plotnu a necháme povařit. Přidáme druhý trojúhelníček sýra a promícháme. Nalijeme půlku smetany ke šlehání a zamícháme. Vytvoříme si jíšku k zahuštění, smícháme asi 2 lžíce hladké mouky a 4 lžíce vody. Opatrně nalijeme do polévky a pořád mícháme. Potom dolijeme zbytek smetany a dochutíme mletým pepřem a solí.

  4. Na pánvi dáme rozehřát trochu másla, vložíme zbytek žampionů a necháme restovat. Podle chuti posypeme solí a mletým pepřem.

  5. Takto připravený žampionový krém můžeme podávat a na ozdobu posypeme osmaženými žampiony.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!