Žampionový krém recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 50 g máslo 1 ks cibule 1 kostka masox 10 ks žampiony 2 lžíce hladká mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 0 l voda na podlití 2 ks tavený sýr podle chuti sůl mletý černý pepř podle potřeby 4 lžíce voda na zahuštění
Postup Žampionový krém recept
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme žampiony, cibuli a česnek. Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli na drobné kousky a česnek prolisujeme.
Do hrnce dáme rozpustit asi 50 g másla a až bude rozehřáté, přisypeme cibuli s česnekem a necháme restovat. Do varné konvice si dáme uvařit 0,5 litru vody. Do hrnce přidáme polovinu nakrájených žampionů. Opět necháme restovat a asi po 5 minutách zalijeme vodou z konvice. Vařič stáhneme na minimum a necháme 15 minut vařit. Přidáme 1 trojúhelníček taveného sýru a necháme ho rozpustit. Až bude sýr rozpuštěn, tak vařič vypneme a polévku necháme trochu vychladnout, ale musí být vlažná, ne studená!
Připravíme si ruční šlehač a pustíme se do šlehání. Prošleháme každý podle chuti. Do polévky přidáme kostku masoxu. Základ na žampionový krém dáme zpátky na plotnu a necháme povařit. Přidáme druhý trojúhelníček sýra a promícháme. Nalijeme půlku smetany ke šlehání a zamícháme. Vytvoříme si jíšku k zahuštění, smícháme asi 2 lžíce hladké mouky a 4 lžíce vody. Opatrně nalijeme do polévky a pořád mícháme. Potom dolijeme zbytek smetany a dochutíme mletým pepřem a solí.
Na pánvi dáme rozehřát trochu másla, vložíme zbytek žampionů a necháme restovat. Podle chuti posypeme solí a mletým pepřem.
Takto připravený žampionový krém můžeme podávat a na ozdobu posypeme osmaženými žampiony.