Yellow lentils recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky cukr
4 lžíce olej
1 lžička sůl
1 ks cibule
1 ks rajče
2 lžičky koriandr
0 balení hrách
0 lžiček chilli
1 lžička kurkuma
3 lžičky hořčičné semínko
2 lžičky celý kmín
1 lžička kitchen king

Postup přípravy receptu

  1. Hrách necháme nejlépe přes noc ve vodě, aby pěkně změkl. Já nechávám třeba i jen 3 hodiny před vařením a také to jde. Změklý hrách dáme do hrnce a zalijeme vodu tak, aby byl zcela ponořen a vaříme, dokud hrách pořádně nezměkne, div se nerozkládá.

  2. Mezitím můžeme nakrájet cibuli nadrobno a rajče na kousky. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme hořčičné semínko a kmín. Na hořčičné semínko dáváme pozor, protože pokud bude olej příliš rozehřátý, semínka budou přímo vystřelovat z pánve.

  3. Když už tedy začínají semínka praskat, přidáme nakrájenou cibuli s rajčaty a promícháváme. Po chvilce rozprostřeme po pánvi a přidáme koriandr, kurkumu a chilli, kitchen king, sůl a cukr. Vše mícháme a mícháme...

  4. Když už to chytne takovou pěkně hnědou barvu, můžeme celý hrnec s hrachem (včetně vody) vylít do pánve k naší hnědé směsi a vařit dál, aby se chutě pěkně proložily. Důležitý je tu dostatek vody, takže pokud se vám zdá, že je to příliš husté, nebojte se přidat vodu.

  5. Je jedno, zda dáme více kitchen king a méně kurkumy nebo naopak, ono je to v podstatě jedno, záleží na tom, co vám voní a chutná více, ale na to už určitě přijdete sami, já používám zhruba takovéto množství.

  6. Yellow lentils jsou výborné podávané s indickými plackami, nicméně já si tento pokrm vychutnávám s arabským chlebem a je to výborné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!