Výborné telecí s tuňákovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

600 g telecí kýta
nálev
2 stroužky česnek
1 ks cibule
1 snítka rozmarýn
1 ks mrkev
4 ks hřebíček
5 ks bobkový list
2 lžíce olivový olej
1 řapík řapíkatý celer
podle chuti
sůl
ocet balsamico
mletý bílý pepř
podle potřeby
vývar
omáčka
15 ks kapary
2 lžíce olivový olej
100 g tuňák v olivovém oleji
3 ks vejce natvrdo
6 ks ančovička
na ozdobu
kapary
marináda
0 l suché bílé víno

Postup přípravy receptu

  1. Pěkně libovou, umytou a osušenou telecí kýtu srolujeme do válečku a kuchyňskou nití si ji přichytíme. Necháme ji přes celou noc naloženou v bílém víně.

  2. Do hrnce s vodou nebo vývarem a vínem z marinády vložíme očištěnou mrkev, celer, cibuli, rozmarýn, bobkový list, hřebíček, 2 lžíce olivového oleje a nakonec i telecí kýtu. Společně vaříme při nízké teplotě zhruba 60 - 90 minut. Měkkou telecí kýtu nevyndáme a necháme ji ve vývaru zcela vychladnout.

  3. Vařená vejce rozmačkáme vidličkou. K rozmačkaným vejcím přidáme odkapaného tuňáka, kapary a ančovičky. Nejlépe mixerem vše promixujeme za pomalého přidávání oleje a vývaru z masa. Musí nám vzniknou hladká krémová omáčka.

  4. Uvařené maso zbavené kuchynské nitě nakrájíme na opravdu slabé plátky a uložíme ozdobně na tác či talíř. Telecí plátky přelijeme připravenou tuňákovou omáčkou a ozdobíme kapary. Tác s masem dáme vychladnout do lednice.

  5. Výborné telecí s tuňákovou omáčkou podáváme jako předkrm i na slavnostní příležitosti. Tuňákovou omáčku můžeme dochutit i pár kapkami octa balsamico.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!