Výborné italské zuccotto recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
100 g žloutek
140 g bílek
2 lžičky vanilka
140 g cukr moučka
80 g hladká mouka
20 g holandské kakao
náplň
50 g cukr moučka
6 g želatina
70 g hořká čokoláda
200 g čerstvá smetana
150 g riccotta
podle potřeby
likér
pomerančový likér

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme do jemné pěny s cukrem. Bílky vyšleháme se špetkou soli v hustý sníh. Mouku s kakaem prosejeme a pomalu přidáváme do našlehaných žloutků. Nakonec po lžících delikátním mícháním přidáme sníh našlehaný z bílků.

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 16 - 18 minut. Hotový korpus přendáme na utěrku či plátno. Z korpusu vykrojíme kulatý disk s průměrem 25 - 26 cm a vložíme do kulaté formy vyložené transparentní fólií. Korpusový disk navlhčíme likérem, případně pomerančovou šťávou.

  3. Náplň si připravíme z riccotty, kterou řádně promícháme s cukrem. Želatinu rozpustíme ve studené vodě, dobře vyždímáme a promícháme s ohřátým alkoholem. Smetanu našleháme. Želatinu přidáme do riccotty a promícháme. Našlehanou smetanu přidáváme pomalu do riccottové směsi, ještě jednou dobře promícháme. Nakonec do směsi přidáme nastrouhanou čokoládu.

  4. Smetanovou náplň naneseme na korpusový disk a uhladíme. Zbytek upečeného korpusu nakrájíme a korpusovými kousky přikryjeme celou riccottovou směs. Korpus opět navlhčíme likérem a italské zuccotto vložíme do lednice na 5 - 6 hodin zatuhnout.

  5. Výborné italské zuccotto po vychlazení vyjmeme z formy, ozdobíme podle naší fantazie a podáváme jako dezert při posezení s našimi přáteli a rodinkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!