Výborné italské zuccotto recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 100 g žloutek 140 g bílek 2 lžičky vanilka 140 g cukr moučka 80 g hladká mouka 20 g holandské kakao náplň 50 g cukr moučka 6 g želatina 70 g hořká čokoláda 200 g čerstvá smetana 150 g riccotta podle potřeby likér pomerančový likér
Postup Výborné italské zuccotto recept
Postup přípravy receptu
-
Žloutky našleháme do jemné pěny s cukrem. Bílky vyšleháme se špetkou soli v hustý sníh. Mouku s kakaem prosejeme a pomalu přidáváme do našlehaných žloutků. Nakonec po lžících delikátním mícháním přidáme sníh našlehaný z bílků.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 16 - 18 minut. Hotový korpus přendáme na utěrku či plátno. Z korpusu vykrojíme kulatý disk s průměrem 25 - 26 cm a vložíme do kulaté formy vyložené transparentní fólií. Korpusový disk navlhčíme likérem, případně pomerančovou šťávou.
Náplň si připravíme z riccotty, kterou řádně promícháme s cukrem. Želatinu rozpustíme ve studené vodě, dobře vyždímáme a promícháme s ohřátým alkoholem. Smetanu našleháme. Želatinu přidáme do riccotty a promícháme. Našlehanou smetanu přidáváme pomalu do riccottové směsi, ještě jednou dobře promícháme. Nakonec do směsi přidáme nastrouhanou čokoládu.
Smetanovou náplň naneseme na korpusový disk a uhladíme. Zbytek upečeného korpusu nakrájíme a korpusovými kousky přikryjeme celou riccottovou směs. Korpus opět navlhčíme likérem a italské zuccotto vložíme do lednice na 5 - 6 hodin zatuhnout.
Výborné italské zuccotto po vychlazení vyjmeme z formy, ozdobíme podle naší fantazie a podáváme jako dezert při posezení s našimi přáteli a rodinkou.