Výborné gratinované brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
5 stroužků česnek
sůl
600 g brambory
125 ml mléko
1 ks cibule
0 muškátový oříšek
125 ml smetana ke šlehání
podle chuti
tvrdý sýr
mletá černý pepř
podle potřeby
máslo na vymazání
na ozdobu
čerstvá pažitka
Postup Výborné gratinované brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k nim nastrouhaný česnek. Zapékací mísu vytřeme máslem, aby se nám brambory nepřipekly. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Smetanu, mléko a muškátový oříšek (nastrouhaný) dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Směs nenecháme projít varem, ve chvíli, kdy začne vřít, stáhneme z ohně.
Do zapékací mísy začneme skládat po vrstvách asi takhle - brambory, osolíme, opepříme, následuje nastrouhaný sýr, cibule, směs a opakujeme, dokud nemáme mísu plnou.
Mísu s brambory přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Brambory pečeme cca půl hodiny, pak sundáme alobal a necháme zapéct dozlatova.
Výborné gratinované brambory podáváme jako přílohu i hlavní chod a na talíři je sypeme čerstvou pažitkou.