Výborné gratinované brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
600 g brambory
125 ml mléko
1 ks cibule
0 muškátový oříšek
125 ml smetana ke šlehání
podle chuti
tvrdý sýr
mletá černý pepř
podle potřeby
máslo na vymazání
na ozdobu
čerstvá pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k nim nastrouhaný česnek. Zapékací mísu vytřeme máslem, aby se nám brambory nepřipekly. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  2. Smetanu, mléko a muškátový oříšek (nastrouhaný) dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Směs nenecháme projít varem, ve chvíli, kdy začne vřít, stáhneme z ohně.

  3. Do zapékací mísy začneme skládat po vrstvách asi takhle - brambory, osolíme, opepříme, následuje nastrouhaný sýr, cibule, směs a opakujeme, dokud nemáme mísu plnou.

  4. Mísu s brambory přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Brambory pečeme cca půl hodiny, pak sundáme alobal a necháme zapéct dozlatova.

  5. Výborné gratinované brambory podáváme jako přílohu i hlavní chod a na talíři je sypeme čerstvou pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!