Vrkoče z kuřecích prsou se šunkou, jablky a cibulí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

0,25 lžiček sůl
2 ks cibule
2 ks jablko
2 lžíce olivový olej
500 g kuřecí prsa
0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř
3 plátky schwarzwaldská šunka
100 ml silný domácí vývar z kuřecích kostí

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a pokrájíme na dlouhé pruhy o šířce asi 2 cm. Kuřecí prsa byla v celku dost krátká, proto jsem každý vzniklý pruh ještě rozkrojila od jednoho okraje ve středu po délce na polovinu tak, že na jednom konci jsem ho nedokrojila a potom rozevřela, tímto způsobem jsem dostala pruhy o dostatečné délce a šířce (asi 1 cm), aby jsem je později mohla splést do vrkoče

  2. Vzniklé pruhy masa osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Vezmeme 3 tenké plátky schwarzwaldské šunky položené na sebe a překrojíme je po délce na 3 pruhy o šířce asi 2 cm. Na desku připravíme 3 pruhy masa, které budeme splétat do vrkoče. Pruhy masa pokryjeme pruhy šunky, nahoře je spojíme párátkem nebo jehlicí s masem, od spoje směrem dolů spleteme vrkoč a jeho dolní konec také spojíme párátkem

  3. Připravené vrkoče z kuřecích prsou a schwarzwaldské šunky položíme na talíř a na potřebných místech ještě zajistíme párátky, aby šunka zůstala pěkně na povrchu, během pečení správně promastila jemné kuřecí maso a dodala mu perfektní uzenou chuť šunky. Párátka po upečení masa odstraníme

  4. Dno pekáčku vyložíme kolečky cibule, na které rozložíme plátky kyselých jablek. Použila jsem jablka Granny Smith, ale může být i jiné. Z jablka a cibule bude výborná příloha, která chuťově úžasně doplní kuřecí vrkoče. Na tento základ položíme připravené vrkoče, přelijeme je olivovým olejem a přidáme silný domácí vývar z kostí. Vývar mám perfektně zrosolovatělý, odložený v chladničce

  5. Kuřecí vrkoče přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci dolní a horní ohřev s ventilátorem. Pečeme 15 minut, potom odstraníme alobal, dopečeme do barvy při té jisté teplotě a stejné funkci, což u mě trvalo 10 minut

  6. Horké vrkoče položíme na jablkovo-cibulové lůžko a podáváme s bramborami upečenými na másle, obojí jsou vynikající přílohou tohoto chutného jídla. Vrkoče nejsou vysušené, jsou správně šťavnaté, dobře promaštěné a mají úžasnou uzenou chuť schwarzwaldské šunky. Fantasticky je doplní chuť jablek a cibule, vhodnou přílohou jsou právě na másle pečené brambory. Toto jídlo je poměrně jednoduché a rychle hotové. Vhodné sváteční jídlo i před Vánocemi, když máme kopu jiné práce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!