Voňavý kořeněný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
160 g máslo
1 ks citron
50 g cukr krupice
320 g hladká mouka
50 g lískové oříšky
náplň
4 ks jablko
30 g rozinky
2 ks hřebíček
50 g cukr krupice
1 lžíce mletá skořice
1 lžíce škrobová moučka
50 g lískové oříšky
5 ks cukrářské piškoty
30 g kandovaná citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, lžičku strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu, cukr krupice, rozemleté lískové oříšky a promícháme.

  2. Přidáme změklé máslo, rozšlehané vejce, šťávu z poloviny citronu a rukami zpracujeme do hladkého těsta. Těsto pak zabalíme do potravinářské fólie a odložíme rozležet na několik hodin do chladu.

  3. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z druhé půlky citronu, škrobovou moučku, cukr krupice a rozemleté lískové oříšky. Přisypeme také rozinky, kandovanou citronovou kůru, jemně umleté hřebíčky a rozdrcené cukrářské piškoty. Větší rozinky nebo kousky kandovaného ovoce můžeme překrojit.

  4. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na dva díly. Z prvního vyválíme kruh, vyložíme jím koláčovou formu včetně zvednutých okrajů. Pokryjeme nastrouhanými jablky, zakryjeme druhou vyválenou částí těsta a okraje přitiskneme.

  5. Koláč vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.

  6. Voňavý kořeněný koláč podáváme nakrájený na kousky a lehce pocukrovaný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!