Věžičky s jahodami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na potření
olej
těsto
3 ks vejce
80 g cukr krupice
8 g vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
100 g polohrubá mouka
1 lžíce citronová šťáva
na ozdobu
20 g máslo
100 g hořká čokoláda
náplň
250 g jahody
krém
50 g cukr moučka
300 ml smetana ke šlehání
1 balíček ztužovač šlehačky
na obalení
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme s cukrem krupice a citronovou šťávou na pevný sníh, žloutky s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Pak obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku.

  2. Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě asi 10 minut při 180 °C. Z upečeného korpusu po vychladnutí opatrně sundáme pečicí papír.

  3. Z korpusu vykrájíme pomocí vysoké formičky 20 koleček. Formičky pak vymažeme olejem a vysypeme cukrem moučka. Na dno dáme kolečko těsta. Obvod formiček vyložíme očištěnými jahodami nakrájenými na plátky. Stejně připravíme i další dortíky.

  4. Smetanu vyšleháme do tuha. Vmícháme cukr moučka a nakonec ztužovač připravený podle návodu na obalu. Šlehačkou naplníme formičky a vrch uzavřeme zbylými kolečky. Nahoře je potřeme rozpuštěnou čokoládou s máslem. Uložíme zatuhnout do chladu.

  5. Věžičky s jahodami před podáváním vyklopíme a případně dozdobíme jahodami. Doba přípravy je 80 minut bez chladnutí a tuhnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!