Vepřová pečeně na smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
olej
sůl
máslo
1 - 2 ks cibule
tymián
1/2 ks citron
5 ks bobkový list
nové koření
200 - 250 ml zakysaná smetana
polohrubá mouka
černý pepř
1 kg vepřové maso
100 - 150 g kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém oleji v pekáči osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel, přidáme nové koření, tymián, pepř a bobkový list. Na osmaženou zeleninu vložíme osolené maso a pokryjeme na plátky nakrájeným citronem nebo pokapeme citronovou šťávou. Podlijeme troškou vody a pečeme. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou

  2. Po upečení maso vyjmeme, vyndáme koření, zeleninu se šťávou přelijeme z pekáče do vyššího hrnce a rozmixujeme. Podle potřeby přilijeme vodu, aby bylo více omáčky. Smetanu rozmícháme s moukou a vodou a zavaříme do rozmixované zeleniny

  3. Nakonec omáčku podle potřeby dochutíme solí, cukrem, zjemníme kouskem másla. Maso pokrájíme a vepřovou pečeni na smetaně podáváme s houskovými knedlíky

  4. Ingredience si přizpůsobíme podle masa a toho, kolik omáčky chceme uvařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!