Vepřová pečeně na smetaně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr olej sůl máslo 1 - 2 ks cibule tymián 1/2 ks citron 5 ks bobkový list nové koření 200 - 250 ml zakysaná smetana polohrubá mouka černý pepř 1 kg vepřové maso 100 - 150 g kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
Postup Vepřová pečeně na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém oleji v pekáči osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel, přidáme nové koření, tymián, pepř a bobkový list. Na osmaženou zeleninu vložíme osolené maso a pokryjeme na plátky nakrájeným citronem nebo pokapeme citronovou šťávou. Podlijeme troškou vody a pečeme. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou
Po upečení maso vyjmeme, vyndáme koření, zeleninu se šťávou přelijeme z pekáče do vyššího hrnce a rozmixujeme. Podle potřeby přilijeme vodu, aby bylo více omáčky. Smetanu rozmícháme s moukou a vodou a zavaříme do rozmixované zeleniny
Nakonec omáčku podle potřeby dochutíme solí, cukrem, zjemníme kouskem másla. Maso pokrájíme a vepřovou pečeni na smetaně podáváme s houskovými knedlíky
Ingredience si přizpůsobíme podle masa a toho, kolik omáčky chceme uvařit.