Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 3 lžíce olivový olej 300 ml kuřecí vývar 50 ml rajčatová šťáva 700 g vepřová panenka 100 g uzená slanina 1 lžíce maizena čerstvě mletý černý pepř 1 lžíce čerstvá petrželová nať čerstvá pažitka 100 g créme fraiche 750 g hnědé žampiony 200 ml sladká smetana 33% 100 ml suché bílé víno Chardonnay 1 lžíce worchestershire sauce 200 g maďarská uzená slanina
Postup Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, jemně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením. Poté panenku zabalíme do tenkých dlouhých plátků maďarské uzené slaniny tak, aby se plátky částečně překrývaly. Na dvou místech slaninu zajistíme masovými jehlicemi, nebo dokola převážeme potravinářským motouzem, aby panenka držela tvar. Necháme odpočinout při pokojové teplotě a mezitím připravíme ostatní suroviny
Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky a domácí uzenou slaninu na malé proužky. Malé hnědé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, neboť ve slupce je nejvíce chuti. Větší žampiony překrojíme na polovinu a malé ponecháme v celku
Můžeme použít i bílé žampiony, ale malé hnědé žampiony jsou mnohem chutnější a delikátnější. Omáčka bude ještě chutnější, když žampiony ještě před přidáním krátce opečeme na čerstvém másle
Panenku v hrnci na olivovém oleji zprudka opékáme 2 až 3 minuty z každé strany a poté vložíme do malého nevymaštěného pekáčku. Slanina pustí tuk a promastí panenku, ta pak bude krásně šťavnatá. Panenku dáme péct na 2 hodiny do trouby předem vyhřáté na 80 °C. Není to omyl, čas i teplota jsou správné, kdo chce mít panenku medium, peče kratší dobu
Do hrnce k výpeku přidáme cibuli s domácí uzenou slaninou a restujeme do sklovita. Dále přidáme česnek, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu) a krátce zarestujeme s domácí rajčatovou šťávou. Následně zvýšíme plamen a v tomto základu zprudka orestujeme žampiony. Když se opečou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme podle chuti, přelijeme horkým domácím kuřecím vývarem a vaříme na středním plameni do změknutí hub
Potom přilijeme suché bílé víno, créme fraiche a sladkou smetanu, promícháme a krátce zprudka povaříme. Zahustíme kukuřičným škrobem (maizena) rozmíchaným v troše studené vody, vypneme plamen, vmícháme nadrobno posekanou čerstvou petrželovou nať a dochutíme několika kapkami omáčky Worchestershire
Upečenou panenku vybereme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na plátky silné asi 0,5 cm
Vepřovou panenku ve slaninovém kabátku servírujeme horkou s vínovo-smetanovo-žampionovou omáčkou a čerstvě uvařenými domácími haluškami. Pokrm ozdobíme posekanou pažitkou a můžeme tuto delikatesu ihned podávat.