Vepřová panenka ve slaninovém kabátku se smetanovo-houbovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
3 lžíce olivový olej
300 ml kuřecí vývar
50 ml rajčatová šťáva
700 g vepřová panenka
100 g uzená slanina
1 lžíce maizena
čerstvě mletý černý pepř
1 lžíce čerstvá petrželová nať
čerstvá pažitka
100 g créme fraiche
750 g hnědé žampiony
200 ml sladká smetana 33%
100 ml suché bílé víno Chardonnay
1 lžíce worchestershire sauce
200 g maďarská uzená slanina

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, jemně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením. Poté panenku zabalíme do tenkých dlouhých plátků maďarské uzené slaniny tak, aby se plátky částečně překrývaly. Na dvou místech slaninu zajistíme masovými jehlicemi, nebo dokola převážeme potravinářským motouzem, aby panenka držela tvar. Necháme odpočinout při pokojové teplotě a mezitím připravíme ostatní suroviny

  2. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky a domácí uzenou slaninu na malé proužky. Malé hnědé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, neboť ve slupce je nejvíce chuti. Větší žampiony překrojíme na polovinu a malé ponecháme v celku

  3. Můžeme použít i bílé žampiony, ale malé hnědé žampiony jsou mnohem chutnější a delikátnější. Omáčka bude ještě chutnější, když žampiony ještě před přidáním krátce opečeme na čerstvém másle

  4. Panenku v hrnci na olivovém oleji zprudka opékáme 2 až 3 minuty z každé strany a poté vložíme do malého nevymaštěného pekáčku. Slanina pustí tuk a promastí panenku, ta pak bude krásně šťavnatá. Panenku dáme péct na 2 hodiny do trouby předem vyhřáté na 80 °C. Není to omyl, čas i teplota jsou správné, kdo chce mít panenku medium, peče kratší dobu

  5. Do hrnce k výpeku přidáme cibuli s domácí uzenou slaninou a restujeme do sklovita. Dále přidáme česnek, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu) a krátce zarestujeme s domácí rajčatovou šťávou. Následně zvýšíme plamen a v tomto základu zprudka orestujeme žampiony. Když se opečou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme podle chuti, přelijeme horkým domácím kuřecím vývarem a vaříme na středním plameni do změknutí hub

  6. Potom přilijeme suché bílé víno, créme fraiche a sladkou smetanu, promícháme a krátce zprudka povaříme. Zahustíme kukuřičným škrobem (maizena) rozmíchaným v troše studené vody, vypneme plamen, vmícháme nadrobno posekanou čerstvou petrželovou nať a dochutíme několika kapkami omáčky Worchestershire

  7. Upečenou panenku vybereme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na plátky silné asi 0,5 cm

  8. Vepřovou panenku ve slaninovém kabátku servírujeme horkou s vínovo-smetanovo-žampionovou omáčkou a čerstvě uvařenými domácími haluškami. Pokrm ozdobíme posekanou pažitkou a můžeme tuto delikatesu ihned podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!