Vepřová panenka v listové krustě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej na smažení
400 g vepřová panenka
těstíčko
1 špetka sůl
250 g máslo
0 l voda
250 g hladká mouka
nádivka
1 ks vejce
2 lžíce máslo
100 g šunka
1 ks cibule
200 g žampióny
4 listy kapusta
2 plátky slanina anglická
4 lžíce smetana na vaření alpro soya
podle chuti
sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. Pokud se kuchařka bude cícít dostatečně zdatná, může si listové těsto připravit sama nebo je možné použít hotový polotovar listového těsta.

  2. Pro přípravu domácího listového těsta postupujeme následovně. Pokrájené máslo smícháme s hladkou moukou a mírně osolíme. Postupně přidáváme vodu a vše krátce propracujeme. Těsto vyválíme na tloušťku 2 cm a necháme přikryté odpočinout na chladném místě.

  3. Vepřovou panenku opláchneme, osušíme a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran dozlatova. Mírně osolíme a vychladlou potřeme vypečenou šťávou.

  4. Listy kapusty uvaříme rozložené ve vodě, tak aby byla pružná, po uvaření ji propláchneme studenou vodou a zabalíme do utěrky.

  5. Cibuli, houby a šunku pokrájíme na malé kostičky. Na 2 lžicích másla zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme do změknutí bez podlévání vodou. Do vychladlé směsi zamícháme pokrájenou šunku, smetanu na vaření, vajíčko a dochutíme solí a pepřem.

  6. Odpočinuté listové těsto vyválíme na tenký plát, položíme na něj plátek slaniny a list kapusty. Naneseme nádivku a vložíme maso, zavineme a roládu položíme na plech spojem dolů.

  7. Věpřovou panenku v listové krustě pečeme ve středně vyhřáté troubě, často propichujeme vidličkou. Po upečení necháme asi 15 minut vychladnout a teprve poté rozkrojíme a podáváme s vybranou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!