Vepřová kýta s brusinkovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
sůl
majoránka
3 lžíce brusinková zavařenina
olivový olej
1 kelímek smetana ke šlehání
4 plátky vepřová kýta
hotová jíška
vývar na podlití
Postup Vepřová kýta s brusinkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a dobře naklepeme na tenké plátky. Z obou stran potřeme solí. Majoránku promícháme se lžící oleje a směsí maso potřeme. Necháme odležet pár hodin, ale záleží, kolik máme času
Na pánvi rozehřejeme olej a vepřovou kýtu orestujeme po obou stranách. Když se maso zatáhne a je zlatavé, podlijeme trochou vývaru, přikryjeme pokličkou a podusíme za občasného obracení doměkka
Z výpeku maso vyjmeme a uchováme na teple. Vlijeme smetanu ke šlehání, přidáme brusinky a promícháme. Necháme provařit, vsypeme asi lžíci hotové jíšky a necháme 1 minutu provařit. Podle chuti dosolíme a dochutíme majoránkou. Do brusinkové omáčky vrátíme zpět maso a už jen krátce prohřejeme
Vepřovou kýtu s brusinkovou omáčkou podáváme s knedlíkem, bramborovými noky nebo jinou přílohou podle vlastní chuti.