Vepřová kotleta se žampiony na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce máslo
200 ml smetana
300 g žampiony
0 sklenek bílé víno
3 lžíce olivový olej
1 lžíce hladká mouka
300 ml masový vývar
4 ks vepřová kotleta
podle chuti
sůl
mletý pepř
na obalení
hladká mouka
na ozdobu
čerstvá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné žampiony nakrájíme na slabé plátky.

  2. Umyté maso osušíme, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Maso opečeme na trošce olivového oleje (jen na rychlo) z obou stran, podlijeme bílým vínem a necháme vyprchat. Opečené maso odendáme na kuchyňskou utěrku a udržujeme v teple.

  3. Ve stejné pánvi zpěníme máslo a přidáme žampiony. Žampiony dusíme do změknutí, vybereme je, osolíme a opepříme a taktéž je udržujeme v teple

  4. Do základu poprášíme hladkou mouku, přidáme vývar a smetanu. Dobře promícháme, ať nejsou hrudky, a vaříme do krému. Dle naší potřeby můžeme přidat ještě trochu vývaru. Do smetanové omáčky vložíme opečené kotlety, uvařené žampiony a krátce společně prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem podle naší chuti. Kotletu připravíme na talíř se žampiony a polijeme smetanou.

  5. Vepřová kotleta se žampiony na smetaně se podává teplá, posypaná čerstvě nasekanou petrželkou a jako přílohu můžeme zvolit pečené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!