Velké ovocné koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce rum
400 g ovoce
těsto
sůl
60 g máslo
1-2 ks žloutek
150 ml mléko
15 g droždí
50 g cukr moučka
200 g hladká mouka
100 g polohrubá mouka
na potření
1 ks vejce
drobenka
40 g máslo
50 g cukr moučka
80 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru, trochu vlažného mléka a lžičky mouky připravíme kvásek a necháme jej na teplém místě vzejít.

  2. Do mísy prosijeme mouky, přidáme špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné vychladlé máslo, cukr, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou v teple vykynout.

  3. Troubu předehřejeme na 200 °C a dva plechy vymažeme tukem.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme kulatý velký koláč. Na plechu je oba ještě prsty povytáhneme, aby základ koláče byl co nejtenčí. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a ještě necháme nakynout.

  5. Z másla, mouky a cukru zpracujeme rukama drobenku.

  6. Na vykynuté těsto rozložíme ovoce - druh volíme podle chuti nebo dostupnosti - pěkně od středu dokola, pokud kombinujeme více druhů, tvoříme barevné kruhy. Koláče posypeme drobenkou a dáme do trouby upéct.

  7. Chladnoucí ovocné koláče pokapeme rumem a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!