Veganské zapečené brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 1,5 kg brambory 1 ks cibule 1,5 l voda 1 dl voda 3 lžíce kečup 3 paličky květák 3 lžičky grilovací koření 3 lžičky grilovací koření 2 lžíce plnotučná hořčice 1 lžíce hladká mouka 4 lžičky sojová omáčka 1/2 ks červená paprika 4 snítky čerstvá bazalka 2 ks červená řepa 1 balení sojový granulát 2 kostky zeleninový bujon 1 balíček veganská smetana 3 lžíce psylium 100 g veganský sýr typ čedar
Postup Veganské zapečené brambory
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojový granulát a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařený sojový granulát necháme až do zchladnutí v nálevu
Brambory omyjeme a dáme vařit i se slupkou. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky
Zároveň dáme vařit 2 středně velké umyté červené řepy. Vaříme asi hodinu a půl, až jsou měkké. Pokud si uvaříme granulát, řepu a brambory večer - pak je to po příchodu z práce velmi rychlé jídlo
Veganskou smetanu přendáme do misky, přidáme 1 dl vody a lžíci hladké mouky. Vymícháme hladké těstíčko. Veganský sýr nastrouháme na hrubém struhadle
Nachystáme si elektrický sekáček. Cibuli, květák, menší papriku a feferonky očistíme, nakrájíme na větší kostky a v sekáčku asi 5 vteřin sekáme. Zelené natě nakrájíme na proužky. Do mísy na jemném struhadle nakrájíme červené řepy, přidáme mírně vymačkané sojové maso, natě a na zrníčka rozsekanou zeleninu. Přisypeme psylium, případně trochu mouky, přidáme koření, prolisovaný česnek, kečup a hořčici a jemně dochutíme solí
Středně velký plech vytřeme olejem, dno poklademe plátky vařených brambor, na ně rozprostřeme masu z červené řepy a pokryjeme další vrstvou brambor. Navrch nalijeme smetanu a nastrouháme veganský sýr. Na fotce je typ čedar, ale může být i jiný druh
Veganské zapečené brambory pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 30 minut
Ještě teplé zapečené brambory podáváme jako hlavní chod na oběd či večeři.