Veganské zapečené brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
1,5 kg brambory
1 ks cibule
1,5 l voda
1 dl voda
3 lžíce kečup
3 paličky květák
3 lžičky grilovací koření
3 lžičky grilovací koření
2 lžíce plnotučná hořčice
1 lžíce hladká mouka
4 lžičky sojová omáčka
1/2 ks červená paprika
4 snítky čerstvá bazalka
2 ks červená řepa
1 balení sojový granulát
2 kostky zeleninový bujon
1 balíček veganská smetana
3 lžíce psylium
100 g veganský sýr typ čedar

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojový granulát a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařený sojový granulát necháme až do zchladnutí v nálevu

  2. Brambory omyjeme a dáme vařit i se slupkou. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky

  3. Zároveň dáme vařit 2 středně velké umyté červené řepy. Vaříme asi hodinu a půl, až jsou měkké. Pokud si uvaříme granulát, řepu a brambory večer - pak je to po příchodu z práce velmi rychlé jídlo

  4. Veganskou smetanu přendáme do misky, přidáme 1 dl vody a lžíci hladké mouky. Vymícháme hladké těstíčko. Veganský sýr nastrouháme na hrubém struhadle

  5. Nachystáme si elektrický sekáček. Cibuli, květák, menší papriku a feferonky očistíme, nakrájíme na větší kostky a v sekáčku asi 5 vteřin sekáme. Zelené natě nakrájíme na proužky. Do mísy na jemném struhadle nakrájíme červené řepy, přidáme mírně vymačkané sojové maso, natě a na zrníčka rozsekanou zeleninu. Přisypeme psylium, případně trochu mouky, přidáme koření, prolisovaný česnek, kečup a hořčici a jemně dochutíme solí

  6. Středně velký plech vytřeme olejem, dno poklademe plátky vařených brambor, na ně rozprostřeme masu z červené řepy a pokryjeme další vrstvou brambor. Navrch nalijeme smetanu a nastrouháme veganský sýr. Na fotce je typ čedar, ale může být i jiný druh

  7. Veganské zapečené brambory pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 30 minut

  8. Ještě teplé zapečené brambory podáváme jako hlavní chod na oběd či večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!