Veganská čočka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 lžíce olej 1 ks cibule 1/2 lžičky kmín 1 l voda 1 ks mrkev 200 g čočka 2 lžičky koření na maso 2 lžíce sojová omáčka 1 lžička sušený tymián 1 lžička mleté nové koření 1 kostka zeleninový bujon 1 lžíce umeocet 0,33 balení sojové plátky 5 g mořská řasa Kombu
Postup Veganská čočka
Postup přípravy receptu
-
Den dopředu si uvaříme sojové plátky v 1 litru vody se zeleninovým bujónem, mletým novým kořením a se sojovou omáčkou. Necháme uležet do druhého dne v ledničce
Čočku si namočíme 4 - 8 hodin před použitím. Pak z ní vodu slijeme a v čisté vodě ji uvaříme doměkka. Můžeme, ale nemusíme, přidat předem namočenou řasu Kombu, asi 5 cm dlouhou. Dodá čočce minerály a jód
Mezitím si nakrájíme oloupanou cibuli, očištěnou mrkev a sojové plátky, na pánvi vše orestujeme zároveň s kmínem. Poté přidáme tymián a koření na maso, přilijeme trochu vody a 5 minut dusíme. Přidáme vařenou čočku, dochutíme umeoctem, podle chuti dosolíme, ale to většinou není třeba, protože umeocet je slaný dost
Veganskou čočku podáváme jako samostatné jídlo - pokud chceme, aby čočka nenadýmala, tak ji podáváme bez chleba a jiných moučných výrobků. Navíc bez moučné přílohy je to docela lehké a příjemné jídlo, které nezpůsobí poobědovou únavu a těžkou hlavu.