Veganská čočka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 lžíce olej
1 ks cibule
1/2 lžičky kmín
1 l voda
1 ks mrkev
200 g čočka
2 lžičky koření na maso
2 lžíce sojová omáčka
1 lžička sušený tymián
1 lžička mleté nové koření
1 kostka zeleninový bujon
1 lžíce umeocet
0,33 balení sojové plátky
5 g mořská řasa Kombu

Postup přípravy receptu

  1. Den dopředu si uvaříme sojové plátky v 1 litru vody se zeleninovým bujónem, mletým novým kořením a se sojovou omáčkou. Necháme uležet do druhého dne v ledničce

  2. Čočku si namočíme 4 - 8 hodin před použitím. Pak z ní vodu slijeme a v čisté vodě ji uvaříme doměkka. Můžeme, ale nemusíme, přidat předem namočenou řasu Kombu, asi 5 cm dlouhou. Dodá čočce minerály a jód

  3. Mezitím si nakrájíme oloupanou cibuli, očištěnou mrkev a sojové plátky, na pánvi vše orestujeme zároveň s kmínem. Poté přidáme tymián a koření na maso, přilijeme trochu vody a 5 minut dusíme. Přidáme vařenou čočku, dochutíme umeoctem, podle chuti dosolíme, ale to většinou není třeba, protože umeocet je slaný dost

  4. Veganskou čočku podáváme jako samostatné jídlo - pokud chceme, aby čočka nenadýmala, tak ji podáváme bez chleba a jiných moučných výrobků. Navíc bez moučné přílohy je to docela lehké a příjemné jídlo, které nezpůsobí poobědovou únavu a těžkou hlavu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!