Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
250 g máslo
1 dl rum
60 ml mléko
100 g rozinky
100 g mandle
50 g cukr moučka
cukr moučka
500 g hladká mouka
1 kostka droždí (42g)
50 g kandovaná pomerančová kůra
50 g kandovaná citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si naložíme rozinky do rumu

  2. Druhý den začneme přípravou kvásku. V mléce rozmícháme 25 g mouky a lžičku cukru. Nakonec přidáme rozdrobené droždí, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek

  3. V míse smícháme zbylou hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme vejce a na kousky nakrájené povolené máslo. Do těsta zapracujeme ¾ kostky. Zbytek másla necháme na potření upečené štoly. Jako poslední přidáme kvásek a zpracujeme v těsto

  4. Těsto poprášíme moukou a necháme 1 a ½ hodiny na teplém místě kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme kandovanou kůru, rozinky a nasekané mandle. Z těsta vytvoříme menší váleček, který ještě necháme pod utěrkou 15 minut kynout

  5. Váleček necháme v celku a podélně vyválíme jednu jeho polovinu. Tu přehneme přes nevyválenou část a necháme kynout dalších 15 minut

  6. Štolu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 minut. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dalších 20 minut. Pokud by se nám zdálo, že vánoční štola během pečení příliš hnědne, přikryjeme ji alobalem. Ještě horkou štolu potřeme čtvrtkou rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme

  7. Vánoční štolu s rozinkami a kandovanou kůrou důkladně zabalíme do alobalu a uchováme do Štědrého dne v chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!