Valašská pečeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
1-2 lžíce máslo
2 ks cibule
0.3 ks celer
250 g rajče
1 ks citron
2 ks mrkev
1 ks petržel
7 ks hřebíček
100 g špek
5 kuliček nové koření
250 ml červené víno
2 lžíce hladká mouka
750 g hovězí zadní
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na dlouhé nudličky a protkneme jím hovězí. Maso důkladně osolíme.

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme a oloupeme. Citron spaříme, omyjeme a kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme.

  3. V pekáči rozehřejeme olej s máslem. Vsypeme cibuli s mrkví, petrželí, celerem, kořením a citronovou kůrou. Společně restujeme dozlatova. Pak vložíme maso, ze všech stran jej orestujeme a pekáč s pečení vložíme do předehřáté trouby.

  4. Valašskou pečeni pečeme za občasného podlévání a přidávání rajčat. Pečeme, až je maso měkké.

  5. Když je maso měkké, vyjmeme jej a uložíme do tepla. Šťávu necháme vysmahnout a vše zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vínem, zakápneme citronovou šťávou a krátce povaříme. Do omáčky vložíme prohřát maso a můžeme servírovat.

  6. Valašskou pečeni nakrájíme na plátky. Přeléváme je zeleninovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory, bramborová kaše nebo houskové knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!