Tradiční valašská kyselica recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

100 g slanina
sůl
20 g máslo
300 g brambory
50 ml mléko
1 ks cibule
kmín
100 g klobása
bobkový list
nové koření
pepř
1 lžíce hladká mouka
200 ml zakysaná smetana
400 g kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese

  2. jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice

  3. Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí

  4. Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem

  5. Kyselica se může podávat samotná nebo s čerstvým chlebem

  6. Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!