Uzené s fazolovým salátem a angreštovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 ks cibule
2 listy bobkový list
1 kg uzené maso
podle chuti
cukr
sůl
ocet
hořčice
citronová šťáva
mletý černý pepř
celý černý pepř
podle potřeby
olej
salát
2 ks vejce
1 ks cibule
1 ks celer
2 ks kyselá okurka
0 kg bílé fazole
omáčka
2 lžíce máslo
2 ks žloutek
300 g angrešt
1 dl bílé víno
1 lžíce hladká mouka
2 dl kyselá smetana

Postup přípravy receptu

  1. Fazole necháme namočené přes noc. Uzené maso uvaříme doměkka. Namočené fazole uvaříme ve vývaru z uzeného masa, který jsme okořenili 1 cibuli a stroužky česneku v celku, několika kuličkami pepře a bobkovými listy. Nakonec k fazolím přidáme celer rozkrojený na čtvrtky a uvaříme doměkka. Mezitím uvaříme vejce natvrdo.

  2. Druhou cibuli s kyselými okurkami nakrájíme nadrobno. Uvařené fazole necháme okapat. Uvařený celer a vejce nakrájíme na kostičky. Promícháme fazole, cibuli, celer, okurky a vejce. Osolíme a vmícháme podle chuti hořčici, okyselíme, přisladíme, opepříme a promícháme se 2 lžícemi oleje. Hotový salát uložíme vychladit do ledničky.

  3. Nyní začneme připravovat omáčku. Očištěný angrešt podusíme s trochou vody na másle doměkka a prolisujeme. Angrešt může být i nezralý, lze použít i kompot či zavařenina. K prolisovanému angreštu přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky a žloutky. Přidáme víno, přisolíme, dorovnáme chuť cukrem nebo citronovou šťávou a povaříme.

  4. Uzené s fazolovým salátem a angreštovou omáčkou podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod. Uzené maso servírujeme velmi horké s teplou omáčkou a k tomu přidáme dobře vychlazený fazolový salát. Jako příloha se hodí pečivo nebo ještě lépe tvarohový koláč s koprem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!